czwartek, 18 października 2012

Majonez fasolowy


Jak na razie najlepszy wege majonez, jaki do tej pory jadłam, właściwie jest często spotykany wśród polskich wegańskich blogów, ale i tak zamieszczę go, żeby przy konkretnych przepisach mieć jakiś odnośnik ;) Z tego co pamiętam, już się tutaj kiedyś pojawił, ale myślę, że zasługuje na osobnego posta. Bardzo fajna baza do sosu czosnkowego i wszelkich dipów.

Na 400g słoik ( z tego co pamiętam )
  • puszka białej fasoli
  • 2 łyżeczki jasnej łagodnej musztardy
  • od 1/3 do 1/2 szklanki oleju
  • 1-2 łyżki soku z cytryny ( ja dałam ostatecznie trzy )
  • Czosnek granulowany, sól, pieprz, ew. czarna sól
 Fasolę podgrzewamy w garnuszku, gorącą się lepiej miksuje. Fasolę odcedzamy, ale zostawiamy trochę wody po niej. Miksujemy na gładką masę z częścią wody po fasoli i wszystkimi składnikami oprócz oleju( na czuja ) . Powoli wlewając olej, miksujemy do pożądanej przez nas konsystencji. Majonez po ostygnięciu powinien zgęstnieć,  jeśli wyszedł wam za rzadki.


14 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę taki majonez i chętnie go wypróbuję :) więc warto było umieścić ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. od dawna robię do niego podchody, ale zebrać się nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On jest błyskawiczny, też go długo nie robiłam, ale w końcu się zebralam, bo mialam ochote na salatke ziemniaczana, i jak juz zrobilam to nie moglam sie sobie nadziwic, ze tak dlugo z tym zwlekalam, naprawde warto go sobie zrobic xD

      Usuń
  3. Dużo słyszałam o tym majonezie, ale ciągle go nie zrobiłam. Muszę się wreszcie skusić, chociaż ten kupny, którego używam tak bardzo mi smakuje, że mam lenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja probowalam tylko jednego wege majonezu i byl dla mnie bardzo dziwny w smaku, konsystencje mial fajna, ale cos z nim bylo nie tak, do salatek nie byl taki zly. Chodzi o wielki sloik majonezu z evergreen, juz nie pamietam jak sie nazywal.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyjątkowo smaczny.
    Jestem fanką majonezów, ale żaden wegański mnie nie zachwycił. Ten powala na kolana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często robię różne pasty z białej fasoli tylko doprawiam intensywniej, mniej majonezowo. Jeśli szukasz dobrego wegańskiego majonezu to spróbuj zrobić z silken tofu, jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Silken tofu trochę drogo wychodzi, a sprobowalabym go w wielu przepisach :p

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zrobiłam ten majonez. Jest po prostu r e w e l a c y j n y!! :)
    Pozdrawiam.
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł! Wypróbuje koniecznie! Jak długo poleży w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
  10. Kupiłam dziś czarną sól, i myślę, że świetnie się nada do majonezu do sałatki jarzynowej bez jajka - nada mu, mam nadzieję, posmak brakującego jajka ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialny przepis :-D a majonez przepyszny :-)

    Pozdrawiam cieplo :-D

    OdpowiedzUsuń
  12. CUD MAJO :)) polecam!

    OdpowiedzUsuń