Jak na razie najlepszy wege majonez, jaki do tej pory jadłam, właściwie jest często spotykany wśród polskich wegańskich blogów, ale i tak zamieszczę go, żeby przy konkretnych przepisach mieć jakiś odnośnik ;) Z tego co pamiętam, już się tutaj kiedyś pojawił, ale myślę, że zasługuje na osobnego posta. Bardzo fajna baza do sosu czosnkowego i wszelkich dipów.
Na 400g słoik ( z tego co pamiętam )
- puszka białej fasoli
- 2 łyżeczki jasnej łagodnej musztardy
- od 1/3 do 1/2 szklanki oleju
- 1-2 łyżki soku z cytryny ( ja dałam ostatecznie trzy )
- Czosnek granulowany, sól, pieprz, ew. czarna sól
Pierwszy raz widzę taki majonez i chętnie go wypróbuję :) więc warto było umieścić ;D
OdpowiedzUsuńod dawna robię do niego podchody, ale zebrać się nie mogę ;)
OdpowiedzUsuńOn jest błyskawiczny, też go długo nie robiłam, ale w końcu się zebralam, bo mialam ochote na salatke ziemniaczana, i jak juz zrobilam to nie moglam sie sobie nadziwic, ze tak dlugo z tym zwlekalam, naprawde warto go sobie zrobic xD
UsuńDużo słyszałam o tym majonezie, ale ciągle go nie zrobiłam. Muszę się wreszcie skusić, chociaż ten kupny, którego używam tak bardzo mi smakuje, że mam lenia ;)
OdpowiedzUsuńJa probowalam tylko jednego wege majonezu i byl dla mnie bardzo dziwny w smaku, konsystencje mial fajna, ale cos z nim bylo nie tak, do salatek nie byl taki zly. Chodzi o wielki sloik majonezu z evergreen, juz nie pamietam jak sie nazywal.
OdpowiedzUsuńWyjątkowo smaczny.
OdpowiedzUsuńJestem fanką majonezów, ale żaden wegański mnie nie zachwycił. Ten powala na kolana :)
Często robię różne pasty z białej fasoli tylko doprawiam intensywniej, mniej majonezowo. Jeśli szukasz dobrego wegańskiego majonezu to spróbuj zrobić z silken tofu, jest pyszny.
OdpowiedzUsuńSilken tofu trochę drogo wychodzi, a sprobowalabym go w wielu przepisach :p
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam ten majonez. Jest po prostu r e w e l a c y j n y!! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Agnieszka
geniaaaaalny
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Wypróbuje koniecznie! Jak długo poleży w lodówce??
OdpowiedzUsuńKupiłam dziś czarną sól, i myślę, że świetnie się nada do majonezu do sałatki jarzynowej bez jajka - nada mu, mam nadzieję, posmak brakującego jajka ;D
OdpowiedzUsuńGenialny przepis :-D a majonez przepyszny :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo :-D
CUD MAJO :)) polecam!
OdpowiedzUsuń