Ta sałatka miała być tylko dodatkiem do obiadu, ale stwierdziłam, że zasługuje na osobny post ;) Towarzyszyła pierogom z czerwoną soczewicą, które pokażą się już jutro, a kolejna ich porcja zaraz wyjdzie z piekarnika :) Sos do niej zrobiłam z mąki i wody, ponieważ nie miałam żadnego mleka roślinnego pod ręką, ani śmietany itp, itd, polecam zrobić sos na mleku kokosowym :) Ale to dobra opcja jak się jest "on the budget" ( w sumie jak ja), albo nie ma czasu robić domowego mleka roślinnego.
Składniki na dwie niewielkie porcje :
- Nieduża marchewka
- 4 plastry ananasa
- 3 liście sałaty lodowej
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- Łyżka oleju+łyżka mąki+woda, curry, ew. sól+cukier
Też nie mam czasu robić sama mleka, a domowe sojowe jest takie gęęęęste i pyszniaste (przynajmniej to, które robię takie jest).
OdpowiedzUsuńLubię curry do sałatek, ale zazwyczaj po prostu dosypuję przyprawę. Fajnie pasuje np. do kuskusu i buraczków. W takim wydaniu tez na pewno fajna, chociaż pewnie faktycznie byłaby lepsza w mlekiem kokosowym. :)
W sumie to ja nie miałam czasu tylko tamtego dnia xD
UsuńA mleko sojowe też czasem robię, ale w sumie dla mnie do picia się słabo nadaje, muszę dodać troszkę oleju, miodu sztucznego albo cukru, czasem wanilię.
Musisz mi zdradzić swój patent xD