Na bazę potrzebujemy :
- 1/3 szklanki słonecznika
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny (można więcej jeśli "coś" wam w smaku nie pasuje)
- 2/3 szklanki słonecznika
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 5 łyżeczek soku z cytryny
Na słodko zaś:
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 lub 2 łyżki syropu z agawy, albo kilka kropel ekstraktu ze stewii
Słonecznik zalewam wrzątkiem i odstawiam na conajmniej 45 minut. Odsączam, zalewam wodą tak, żeby przykryła słonecznik i blenduję na najwyższych obrotach 4-5 minut. Dodaję olej i blenduję jeszczę przez chwilę. Dodajemy sok z cytryny, i teraz w zależności jaką potrzebujemy śmietanę dodajemy sól i sok z ogórków lub aromat i syrop z agawy. Jeśli robimy śmietanę drugim sposobem i chcemy żeby była bardziej lejąca, dodajmy 4 łyżki mleka sojowego.
jaka puszysta! Świetna!
OdpowiedzUsuńGdzieś czytałam, że śmietana roślinna jest bardziej dietetyczna, ale chyba nie skoro się ładuje tyle oleju co do majonezu :D co mi tam, zrobię kiedyś i tak. :)
OdpowiedzUsuńJak wszystko co jest na oleju ;)
UsuńDuzo ludzi daje mniej oleju, ale wtedy nie wychodzi takie geste i puszyste.
Ale serio to takie gęste wychodzi? Bo po moim doświadczeniu z robieniem majonezu roślinnego, to już trochę sceptyczna jestem. Chociaż pewnie to ja coś źle zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńOj to chyba zle robilas ;) Jest troche przepisow na geste majonezy roslinne, np fasolowy http://veganandvain.blogspot.com/2012/10/majonez-fasolowy.html
UsuńWychodzi wlasnie taka gesta :) Duzo oleju jest, po prostu
Poddaję się. Albo zawsze robię coś źle albo z moich sprzętami jest problem, bo robiłam dzisiaj tę śmietanę i nie wyszła w ogóle podobna do Twojej :/ Są grudki, smak dziwny, a olej oddziela się od reszty. Chyba sobie odpuszczę takie specyfiki po prostu ;)
UsuńOhm, przykro mi :/
UsuńA twoj blender ile ma wat?
No smak to akurat jednym moze podpasowac, a innym nie, ja ci powiem, ze zawsze jakos przyprawiam ta smietane jesli chodzi o zwykla, bo stanowi ona dla mnie baze dla sosow, czasem tez uzywam samej do kanapek.
O ja! Nie wpadłabym na to :) Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńfajowska, chociaż widziałam wcześniej tego rodzaju przepis, ale z wodą. taka z olejem na pewno bardziej kremowa, tylko żeby go nie było za bardzo czuć... muszę wypróbować i taką, i taką wersję i wybadać, co mi bardziej odpowiada
OdpowiedzUsuńWłaśnie oleju nie czuć. A o śmietanie na wodzie jeszcze nie slyszalam xD
Usuńtak mi się ta śmietanka podoba, ojej
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
Usuńmożna ją przechowywać? jak długo? bo namoczyłam sobie więcej tego słonecznika z rozpędu :)))
UsuńJa trzymałam do 5 dni i było spoko, ale najlepsza jest tuż po zrobieniu, bo nastepnego dnia sie rozwarstwia
UsuńBardzo ciekawy przepis, jestem ciekawa, jak takie cudo smakuje :)
OdpowiedzUsuńnieźle, już przetestowałam i na słodko i na słono :)
UsuńO, fajnie ;) podziel sie bardziej szczegolowo wrazeniami :)
Usuńsałatka owocowa trochę nieurodziwa ale smaczna: http://zamiastnotesu.blogspot.com/2013/03/saatka-owocowa-w-bitej-smietanie-ze.html
Usuńno i drugą część słonecznika zrobiłam na słono z chili i smażoną cebulką do pieczonych w piekarniku pieczarek i posypałam rukolą (jutro powinnam wstawić przepis ale to juz dla Ciebie żadna filozofia), swoją drogą pieczarki i rukola to połączenie jest genialne, drugie po cykorii z papryką :)
wiesz słonecznik teraz będzie dla mnie alternatywą dla droższych nerkowców, znów wielkie dzięki!
Jakie ciekawe zastosowania dla tej śmietany!
UsuńBardzo jestem ciekawa jak bedzie wygladac ta smietana w polaczeniu z pieczarkami, co do rukoli+pieczarki, to dla mnie wszystko z rukola jest absolutnie genialne :>
Musze wrzucic kiedys taki przepis : rukola+tofu wedzone+owoce granatu+pomidory+oliwa, to jest absolutnie przepyszne :)
koniecznie wrzuć to!
Usuńmam nieodparte wrazenie, ze bylysmy dzis na tej samej imprezie
Usuńgaura purnima? ;>
Usuńhehe, po tym jednym zdjęciu co tu je masz poznałam!
UsuńO, to super, nastepnym razem po prostu do mnie zagadaj xD
UsuńLoFFciaM TfoJe PshePIsY!!! <3
OdpowiedzUsuń<333
UsuńGenialny przepis!!! Ja uwielbiam wersję słodką, ale zamiast syropu z agawy dodaję syrop z buraków cukrowych. Pycha! Pozdrawiam:).
OdpowiedzUsuńpytanie mam.. jak robię z patentu nr 2, to mam dodać najpierw olej, później wodę- czyli nie zalewać słonecznika wodą tylko olejem? sor za może niezbyt mądre pytanie, ale dopiero ogarniam ;)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam że tak późno odpisuję!
OdpowiedzUsuńTak, zalewamy wrzątkiem najpierw, no a potem dodajesz olej, i zalewasz następnie taką ilością wody, żeby przykryła ziarna.