niedziela, 17 marca 2013

Ciasteczka kokosowo-okarowe, bezglutenowe, bez cukru


 Są w środku miękkie, z zewnątrz lekko chrupiące, słodkie, i w smaku przypominają trochę klasyczne kokosanki. Przypadkowo bezglutenowe i bez cukru. To niesamowite ile pysznych rzeczy można zrobić ze zwykłej okary ;)

Składniki na 17-18 niedużych ciasteczek
  • kubek okary
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 7-8 łyżek syropu z agawy (spokojnie można zastąpić zwykłym cukrem)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego zalanego wrzątkiem na 15 minut
  • 1-2 łyżki oleju
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Siemię lniane zalane wrzątkiem mieszamy od czasu do czasu. Potem wyrabiamy masę i lepimy nieduże kuleczki, spłaszczając je delikatnie (masa jest dosyć krucha). Pieczemy 35 minut i odstawiamy do ostygnięcia.

3 komentarze:

  1. Upiekłam ciasteczka, są pyszne! :) Trochę pomieszałam ze słodziszczami - poszły 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki dziwnej b. słodkiej "marmolady" jabłkowo-gruszkowej i 2 łyżki cukru trzcinowego ;) Reszta bez zmian. Zrobiłam 30 niedużych i piekły się niecałe 30 minut. Dzięki i polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało ;)
      Ciekawe jak smakowała twoja wersja :)

      Usuń
  2. Hej
    Zrobiłam ciasteczka. Są bardzo dobre. Piekłam na termoobieg 190 stopni przez ok 25 min. Nie pisałaś w jakiej ilości wody namoczyć to siemię. Dałam z pół szklanki wrzątku i wyszło ok. Wielkie dzięki za przepis bez mąki i jajka :)

    OdpowiedzUsuń