Dzisiaj mam wam do zaproponowania delikatny w smaku serko-twarożek o płynnej konsystencji. Nasz serek został ukręcony z ziaren soi w ramach eksperymentu i jest to eksperyment udany. Lista składników na pierwszy rzut oka może się wydać nieco dziwaczna, ale właśnie dlatego, że przepis powstał z kombinowania i wypróbowywania różnych składników na raz. Poza chlebem, fajnie smakuje z naleśnikami. No to do roboty!
Potrzebujemy :
- szklanka ugotowanej soi
- pęczek koperku
- 1/3 szklanki mleka sojowego (można dać mniej jeśli chcemy bardziej gęsty serek)
- 6 łyżeczek tartego chrzanu ze słoiczka
- 1 nieduży ogórek kiszony
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka wody po kiszonych ogórkach
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 nieduży ząbek czosnku
Soję, mleko, chrzan, olej i ogórek miksujemy. Drobno siekamy pęczek koperku, wyciskamy ząbek czosnku. Te składniki oraz sok z cytryny, wodę po ogórkach oraz przyprawy dodajemy do serka i mieszamy. Serek wstawiamy na przynajmniej dwie godziny do lodówki.
jeju! to już drugi twarożek który muszę zrobić. jeden z płatkami ryżowymi i koniecznie ten. :))
OdpowiedzUsuńO, nie słyszałam o twarożku z płatków ryżowych ;)
UsuńZwróć uwagę że w większości Polskich chrzanów jest mleko w proszku, ostatnio w markecie nie mogłem uwierzyć, stały 4 różne słoiczki chrzanu a w każdym mleko w proszku nie wiem po co ale jest :P
OdpowiedzUsuńWięc warto przeczytać skład zanim się kupi wbrew pozorom niewinny chrzan... :)
Jasne ze sprawdzam, i widzisz, ten z Tesco (ktorys z nich, bo sa dwa), jest bez mleka ;)
UsuńJej, jej! Chyba mam apetyta :D
OdpowiedzUsuń