piątek, 15 marca 2013

Serek sojowy (tudzież twarożek) chrzanowo-koperkowy


Dzisiaj mam wam do zaproponowania delikatny w smaku serko-twarożek o płynnej konsystencji. Nasz serek został ukręcony z ziaren soi w ramach eksperymentu i jest to eksperyment udany. Lista składników na pierwszy rzut oka może się wydać nieco dziwaczna, ale właśnie dlatego, że przepis powstał z kombinowania i wypróbowywania różnych składników na raz. Poza chlebem, fajnie smakuje z naleśnikami. No to do roboty!

Potrzebujemy :
  • szklanka ugotowanej soi
  • pęczek koperku
  • 1/3 szklanki mleka sojowego (można dać mniej jeśli chcemy bardziej gęsty serek)
  • 6 łyżeczek tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1 nieduży ogórek kiszony
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka wody po kiszonych ogórkach
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 nieduży ząbek czosnku

 Soję, mleko, chrzan, olej i ogórek miksujemy. Drobno siekamy pęczek koperku, wyciskamy ząbek czosnku. Te składniki oraz sok z cytryny, wodę po ogórkach oraz przyprawy dodajemy do serka i mieszamy. Serek wstawiamy na przynajmniej dwie godziny do lodówki.

5 komentarzy:

  1. jeju! to już drugi twarożek który muszę zrobić. jeden z płatkami ryżowymi i koniecznie ten. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, nie słyszałam o twarożku z płatków ryżowych ;)

      Usuń
  2. Zwróć uwagę że w większości Polskich chrzanów jest mleko w proszku, ostatnio w markecie nie mogłem uwierzyć, stały 4 różne słoiczki chrzanu a w każdym mleko w proszku nie wiem po co ale jest :P
    Więc warto przeczytać skład zanim się kupi wbrew pozorom niewinny chrzan... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne ze sprawdzam, i widzisz, ten z Tesco (ktorys z nich, bo sa dwa), jest bez mleka ;)

      Usuń