poniedziałek, 25 marca 2013

Pasta z awokado, pieczarek i suszonych pomidorów


Delikatne w smaku, pyszne smarowidło które warto zrobić w większej ilości, bo lubi szybko znikać ;)
W tle domowy chleb pieczony przez moją koleżankę na podstawie tego przepisu:
http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-wieloziarnisty
Jest absolutnie przepyszny i każdemu polecam go upiec :)

Na nieduży pojemnik :
  • 2 awokado nieduże
  • 1 mały pomidor
  • 2 średnie pieczarki
  • 3 suszone pomidory suszone na słońcu z oleju
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/4 lub więcej płaskiej łyżeczki pieprzu

 Awokado rozgniatamy widelcem na papkę, pomidor, pieczarki i suszone pomidory kroimy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do rozgniecionego awokado razem z przyprawami i wszystko delikatnie mieszamy. Dla smaku każdą posmarowaną kromkę chleba delikatnie posypujemy solą.

7 komentarzy:

  1. Akurat mam wszystkie składniki! Muszę tylko sprawdzić, czy moje avocado jeszcze się do czegokolwiek nadaje, mam skłonności do zapominania o nim :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam podobnie ;)
      Ale im dłużej leży tym lepsze :)

      Usuń
  2. Chyba muszę się przekonać do avocado, do tej pory kupiłam je raz i zużyłam do koktajlu, więc nie czułam go zbytnio.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, jest masa sposobow na genialne wykorzystanie awokado ;)

      Usuń
  3. Zapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc":
    vegespot.pl/akcje/46/weganska-wielkanoc

    Akcja opóźniona w tym roku, ale mimo tego zapraszamy do dodania Wielkanocnych przepisów wegańskich.

    Serdecznie pozdrawiam, i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pieczarki mają być surowe ?

    OdpowiedzUsuń