piątek, 21 czerwca 2013

Mrożony shake truskawkowy


Czy was również męczy ten wszechobecny szatański upał? U mnie w mieszkaniu jest nawet gorąco, jak już zapadnie zmrok a za oknem wieje przyjemny, chłodny, wieczorny wiatr. Masakra. Ale z dwojga złego chyba wole jak jest gorąco niż jak pada i jest zimno. Zróbcie sobie więc takiego szejka, zimnego i gęstego, jeśli nie macie wcześniej mrożonego mleka sojowego to trzeba na niego trochę poczekać, ale zapewniam was, warto sobie zrobić tą przyjemność.

Na dużą szklankę:
  • Pół szklanki mleka sojowego
  • 1 i 1/2 szklanki truskawek
  • 40g tofu
  • 5-6 kropel ekstraktu ze stewii ( albo 2-3 łyżeczki cukru)
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta soli

Zmiksuj wszystko na gładko i wstaw na co najmniej 3 godziny do zamrażarki. Wyjmij zmrożone i zmiksuj jeszcze raz. Jeśli shake jest dla ciebie zbyt gęsty, dolej łyżkę mleka sojowego. Jeśli masz już mrożone mleko sojowe, to po prostu zmiksuj.
Pij przez słomkę i ciesz się przyjemnym chłodkiem :)

16 komentarzy:

  1. O, bardzo fajny pomysł! Nie wpadłabym na to żeby dodać tofu

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam ten ból, tego gorąca nawet o późnej porze. Jeszcze do mnie słoneczko przez okno zagląda akurat po południu :< Takie szejki to bym codziennie po pięć wypijała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, czy wytrzymałabym aż 3 godziny bez wypicia takiego szejka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. a po co owo tofu - żeby były kaloryjki podtuczające? Wspaniale smakują koktaile na bazie mleka kokosowego i owoców (np ananasa, truskawek etc) - bez żadnego tofu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Clou jeżeli boisz się zbędnego tłuszczyku to myślę że tofu w tym koktajlu jest najlepszym rozwiązaniem, tofu zawiera duża ilość białka które wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. 100g tofu 16g białka i 8,7g tłuszczu a mleko kokosowe w 100g 2,1g białka i 18g tłuszczu więc więcej "kaloryjek podtuczających" będzie w koktajlu z mlekiem kokosowym.

      Usuń
  5. Fajny pomysł na dodanie tofu do takiego koktajlu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O smoothie z tofu jeszcze nie piłam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej, a mogłabyś napisać z jakiej firmy używasz stevię? Czytałam, że niektóre mają dosypywane różne niepotrzebne składniki, chciałabym uniknąć tych gorszych.
    Bardzo apetycznie tu, będę zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej, fajnie, że ci się podoba :))
    Stevii używam Better Stevia, jest to 100% ekstrakt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny :) zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-baklazany-z-pietruszka/

    OdpowiedzUsuń
  10. Proste, ale jakie genialne! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  12. Nominowałam cię do Liebster Blog ;) zapraszam do siebie, gdzie znajdziesz zadane przeze mnie pytania. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy! ;))

    OdpowiedzUsuń