Czy was również męczy ten wszechobecny szatański upał? U mnie w mieszkaniu jest nawet gorąco, jak już zapadnie zmrok a za oknem wieje przyjemny, chłodny, wieczorny wiatr. Masakra. Ale z dwojga złego chyba wole jak jest gorąco niż jak pada i jest zimno. Zróbcie sobie więc takiego szejka, zimnego i gęstego, jeśli nie macie wcześniej mrożonego mleka sojowego to trzeba na niego trochę poczekać, ale zapewniam was, warto sobie zrobić tą przyjemność.
Na dużą szklankę:
- Pół szklanki mleka sojowego
- 1 i 1/2 szklanki truskawek
- 40g tofu
- 5-6 kropel ekstraktu ze stewii ( albo 2-3 łyżeczki cukru)
- Łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta soli
Zmiksuj wszystko na gładko i wstaw na co najmniej 3 godziny do zamrażarki. Wyjmij zmrożone i zmiksuj jeszcze raz. Jeśli shake jest dla ciebie zbyt gęsty, dolej łyżkę mleka sojowego. Jeśli masz już mrożone mleko sojowe, to po prostu zmiksuj.
Pij przez słomkę i ciesz się przyjemnym chłodkiem :)
O, bardzo fajny pomysł! Nie wpadłabym na to żeby dodać tofu
OdpowiedzUsuńZnam ten ból, tego gorąca nawet o późnej porze. Jeszcze do mnie słoneczko przez okno zagląda akurat po południu :< Takie szejki to bym codziennie po pięć wypijała.
OdpowiedzUsuńIdealny na upały :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy wytrzymałabym aż 3 godziny bez wypicia takiego szejka ;-)
OdpowiedzUsuńa po co owo tofu - żeby były kaloryjki podtuczające? Wspaniale smakują koktaile na bazie mleka kokosowego i owoców (np ananasa, truskawek etc) - bez żadnego tofu
OdpowiedzUsuńClou jeżeli boisz się zbędnego tłuszczyku to myślę że tofu w tym koktajlu jest najlepszym rozwiązaniem, tofu zawiera duża ilość białka które wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. 100g tofu 16g białka i 8,7g tłuszczu a mleko kokosowe w 100g 2,1g białka i 18g tłuszczu więc więcej "kaloryjek podtuczających" będzie w koktajlu z mlekiem kokosowym.
UsuńFajny pomysł na dodanie tofu do takiego koktajlu :)
OdpowiedzUsuńO smoothie z tofu jeszcze nie piłam :D
OdpowiedzUsuńHej, a mogłabyś napisać z jakiej firmy używasz stevię? Czytałam, że niektóre mają dosypywane różne niepotrzebne składniki, chciałabym uniknąć tych gorszych.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie tu, będę zaglądać!
Hej, fajnie, że ci się podoba :))
OdpowiedzUsuńStevii używam Better Stevia, jest to 100% ekstrakt :)
Super, dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńświetny :) zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-baklazany-z-pietruszka/
OdpowiedzUsuńProste, ale jakie genialne! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie zrobić bo to moje smaki
OdpowiedzUsuńNominowałam cię do Liebster Blog ;) zapraszam do siebie, gdzie znajdziesz zadane przeze mnie pytania. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy! ;))
OdpowiedzUsuńHej no dzięki, bardzo mi miło :)
Usuń