Lekko, łatwo i przyjemnie, tak zazwyczaj wygląda robienie przeze mnie sałatek, bo rzadko chce mi się kroić tony różnych warzyw, przygotowywać skomplikowane sosy zawierające sto i jeden składników, a potem i tak całkiem duża część niezjedzonej sałatki smętnie gnije w lodówce, nawet jeśli trwa to tylko jeden dzień. Jeśli nie kisimy warzyw w majonezowych sosach, to nawet nie ma sensu robić większej ilości. Dlatego ja robię sobie sałatkę na talerzu, układam warstwowo, polewam oliwą i sokiem z cytryny i nie potrzebuję już niczego więcej. Tak. A połączenie ciecierzycy, nawet trochę przypalonej z letnimi warzywami okraszone koperkiem jest przepyszne, jeszcze jakiś orientalny chlebek albo placek i mamy fajny, nieskomplikowany obiad.
Ja to robię tak i z takiej ilości składników :
- Pół szklanki ciecierzycy nieprzypalonej
- Szklanka liści szpinaku
- Pomidor średniej wielkości
- Cebulka ze szczypiorku
- 3-4 rzodkiewki
- 2-3 łyżki posiekanego koperku (albo po prostu na oko)
- Oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz
Szpinak rwę na kawałki, układam na talerzu, a na to posiekanego pomidora, rzodkiewki, drobno pokrojoną cebulkę, koperek i ciecierzycę, polewam niedużą ilością oliwy, sokiem z cytryny i doprawiam. No i po się przepracowywać <
Smaczna, szybka, sycaca - czego chciec wiecej? :)
OdpowiedzUsuńJa dodawałam do takiego zestawu jeszcze ostatnio kurczaka :) Wyszło pysznie :) Zapraszam Cię serdecznie z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 3" :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWow. Z tym kurczakiem to trochę było nie na miejscu.
Usuńno trochę :=
Usuńno nie wątpię,że pyszne, ale wybacz, takie newsy o zwierzęcych proteinach mnie średnio kręcą. ale sałatkę dodam do akcji, thx za info
OdpowiedzUsuńwitam Cię w mojej ciecierzycowej akcji
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Laura
E e halo halo, ale jak to "szybko" co z tą ciecierzycą, nie trzeba jej namaczać ze 4 godziny?
OdpowiedzUsuńNooo przede wszystkim jak używasz suchej to trzeba ugotować xDDD
UsuńSoł albo moczysz sobie przez noc, gotujesz i dajesz do sałatki, albo używasz takiej z puszki!