piątek, 14 czerwca 2013

Lekka sałatka z ciecierzycy, szpinaku i innych pyszności


Lekko, łatwo i przyjemnie, tak zazwyczaj wygląda robienie przeze mnie sałatek, bo rzadko chce mi się kroić tony różnych warzyw, przygotowywać skomplikowane sosy zawierające sto i jeden składników, a potem i tak całkiem duża część niezjedzonej sałatki smętnie gnije w lodówce, nawet jeśli trwa to tylko jeden dzień. Jeśli nie kisimy warzyw w majonezowych sosach, to nawet nie ma sensu robić większej ilości. Dlatego ja robię sobie sałatkę na talerzu, układam warstwowo, polewam oliwą i sokiem z cytryny i nie potrzebuję już niczego więcej. Tak. A połączenie ciecierzycy, nawet trochę przypalonej z letnimi warzywami okraszone koperkiem jest przepyszne, jeszcze jakiś orientalny chlebek albo placek i mamy fajny, nieskomplikowany obiad.
Ja to robię tak i z takiej ilości składników :
  • Pół szklanki ciecierzycy nieprzypalonej
  • Szklanka liści szpinaku
  • Pomidor średniej wielkości
  • Cebulka ze szczypiorku
  • 3-4 rzodkiewki
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku (albo po prostu na oko)
  • Oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz

 Szpinak rwę na kawałki,  układam na talerzu, a na to posiekanego pomidora, rzodkiewki, drobno pokrojoną cebulkę, koperek i ciecierzycę, polewam niedużą ilością oliwy, sokiem z cytryny i doprawiam. No i po się przepracowywać <


8 komentarzy:

  1. Smaczna, szybka, sycaca - czego chciec wiecej? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodawałam do takiego zestawu jeszcze ostatnio kurczaka :) Wyszło pysznie :) Zapraszam Cię serdecznie z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 3" :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow. Z tym kurczakiem to trochę było nie na miejscu.

      Usuń
  3. no nie wątpię,że pyszne, ale wybacz, takie newsy o zwierzęcych proteinach mnie średnio kręcą. ale sałatkę dodam do akcji, thx za info

    OdpowiedzUsuń
  4. witam Cię w mojej ciecierzycowej akcji
    pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  5. E e halo halo, ale jak to "szybko" co z tą ciecierzycą, nie trzeba jej namaczać ze 4 godziny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo przede wszystkim jak używasz suchej to trzeba ugotować xDDD
      Soł albo moczysz sobie przez noc, gotujesz i dajesz do sałatki, albo używasz takiej z puszki!

      Usuń