poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciastka owsiane z czekoladą- miękkie, bezglutenowe


Miękka, delikatna wersja raczej klasycznych ciastek owsianych. Szybkie w przygotowaniu, oszczędne w składnikach. Będą bardziej chrupiące jak dodacie margarynę zamiast oleju. Moim królikom doświadczalnym smakowały :)

Na 20 ciastek:
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych + 3 całych (np. bezglutenowe Provena)
  • 5 łyżek oleju
  • 10 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 0,5 tabliczki czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody

 Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę wyrabiamy ręką, mokrą albo i nie. Na blachę wyłożoną papierem albo folią wykładamy porcje po kopiastej łyżeczce na ciastko, rozpłaszczamy, pilnujemy niewielkich odstępów. Wkładamy ciacha do piekarnika, trzymamy 25 minut. Studzimy na kratce.

Do ciasteczek polecam dobrą nutę z lekkim pieprznięciem, słucham nowego kawałka Nine Inch Nails i nie mogę się od niego uwolnić. Jeszcze dobre wino w DUŻEJ ilości i jestem w raju.


Chociaż może tutaj lepiej pasowałoby:



12 komentarzy:

  1. oj...obśliniłam się bardzo...najbardziej... <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ukochane :) Pycha!
    Jeszcze z różnymi bakaliami... mmm!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ośliniłam klawiature !
    pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukier zastąpił bym ksylitolem (niestety strasznie drogim) i było by Bosko :) Wiem że jak byś mogła to byś publikowała więcej na blogu, ale głodni weganie domagają się częstszych wpisów piękna Pani... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie cena ksylitolu mnie skutecznie odstrasza, na razie daruję sobie jego kupno, ale i tak rzadko w sumie piekę, więc aż tak źle u mnie z tym cukrem nie jest. A publikować wydaje mi się, że będę teraz więcej, zresztą zobaczymy :p

      Usuń
  5. Też lubię takie mięciutkie. :) Moim rodzicom bardziej pasują niż te chrupiące (mówią na nie: wiórzaste).

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko super tylko jesli platki owsiane nie sa bezglutenowe to ciastka rowniez bezglutenowe nie sa- tylko taka mala dygresja. jest mnostwo ludzi,ktorzy bedac zmuszeni byc na diecie bezglutenowej do konca nie wiedza co maja jesc- nie wprowadzajmy ich w blad,dla ich dobra.pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No spoko, ze maja byc bezglutenowe dopisze ;)

      Usuń
    2. owies może zawierać NIEWIELKIE ilości pszenicy, gdyż pszenice i owiec uprawia się zwykle na sąsiadujących polach- stąd czasem wywieje jakies nasionka. Ale jeśli kto nie ma silnej reakcji alergicznej to owiec jeść może (np ja :D). Oczywiście jak się poszuka po sklepach to są też bio-płatki owsiane, uprawiane w bezpiecznym środowisku

      Usuń