Miękka, delikatna wersja raczej klasycznych ciastek owsianych. Szybkie w przygotowaniu, oszczędne w składnikach. Będą bardziej chrupiące jak dodacie margarynę zamiast oleju. Moim królikom doświadczalnym smakowały :)
Na 20 ciastek:
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych + 3 całych (np. bezglutenowe Provena)
- 5 łyżek oleju
- 10 łyżeczek mąki kukurydzianej
- 0,5 tabliczki czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę wyrabiamy ręką, mokrą albo i nie. Na blachę wyłożoną papierem albo folią wykładamy porcje po kopiastej łyżeczce na ciastko, rozpłaszczamy, pilnujemy niewielkich odstępów. Wkładamy ciacha do piekarnika, trzymamy 25 minut. Studzimy na kratce.
Do ciasteczek polecam dobrą nutę z lekkim pieprznięciem, słucham nowego kawałka Nine Inch Nails i nie mogę się od niego uwolnić. Jeszcze dobre wino w DUŻEJ ilości i jestem w raju.
Chociaż może tutaj lepiej pasowałoby:
oj...obśliniłam się bardzo...najbardziej... <3
OdpowiedzUsuńMoje ukochane :) Pycha!
OdpowiedzUsuńJeszcze z różnymi bakaliami... mmm!
dariawkuchni.blogspot.com
ośliniłam klawiature !
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają!
Cukier zastąpił bym ksylitolem (niestety strasznie drogim) i było by Bosko :) Wiem że jak byś mogła to byś publikowała więcej na blogu, ale głodni weganie domagają się częstszych wpisów piękna Pani... :P
OdpowiedzUsuńNo właśnie cena ksylitolu mnie skutecznie odstrasza, na razie daruję sobie jego kupno, ale i tak rzadko w sumie piekę, więc aż tak źle u mnie z tym cukrem nie jest. A publikować wydaje mi się, że będę teraz więcej, zresztą zobaczymy :p
UsuńTeż lubię takie mięciutkie. :) Moim rodzicom bardziej pasują niż te chrupiące (mówią na nie: wiórzaste).
OdpowiedzUsuńwidać dla każdego coś dobrego ;)
UsuńA ja czasem te, czasem te, o :)
UsuńTo jak ja ;)
Usuńwszystko super tylko jesli platki owsiane nie sa bezglutenowe to ciastka rowniez bezglutenowe nie sa- tylko taka mala dygresja. jest mnostwo ludzi,ktorzy bedac zmuszeni byc na diecie bezglutenowej do konca nie wiedza co maja jesc- nie wprowadzajmy ich w blad,dla ich dobra.pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńNo spoko, ze maja byc bezglutenowe dopisze ;)
Usuńowies może zawierać NIEWIELKIE ilości pszenicy, gdyż pszenice i owiec uprawia się zwykle na sąsiadujących polach- stąd czasem wywieje jakies nasionka. Ale jeśli kto nie ma silnej reakcji alergicznej to owiec jeść może (np ja :D). Oczywiście jak się poszuka po sklepach to są też bio-płatki owsiane, uprawiane w bezpiecznym środowisku
Usuń