czwartek, 20 czerwca 2013

Sałatka z botwiny ze słonecznikowym sosem czosnkowym


Sezon na botwinę chyba się już kończy, ale w ramach ostatków proponuję Wam taką sałatkę. Świeże warzywa wraz z gałązkami botwinki fajnie chrupią po sosem czosnkowym. Proponowaną tutaj porcje możecie podzielić na dwie porcje, ale jest też idealna jako samodzielne danie na obiad.

Porwij na większe kawałki liście botwiny, posiekaj czerwone gałązki, na pół plasterki poszatkuj ogórka i rzodkiewki. Układaj na talerzu warstwowo botwinę, gałązki, ogórka, rzodkiewki, posyp koperkiem. Polej sosem czosnkowym.


Absolutnie przepyszna, myślę że będzie idealna na wegegrilla


Ale jeśli masz zamiar zjeść ją w domu, to podaj z gotowanymi z małą ilością soli jarzynami, na przykład młodą marchewkę i młode ziemniaki.

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam botwinki na surowo, no chyba że pesto się liczy. Mam zrobioną śmietankę słonecznikową (była pyszna, chociaż chyba wolę migdałową). Może zmajstruję podobną sałatkę? Świeża botwinka z ogródka też czeka na wykorzystanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdalowa na pewno lepsza, slonecznikowa jest po prostu tansza :D a botwina na surowo jest super, lec do ogrodka!

      Usuń
  2. Ciekawa propozycja. Na pewno zagości u mnie na stole.

    Nominowałem Cię do Liebster Blog Award :)
    http://mymankitchen.blogspot.com/2013/06/jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem-i.html

    OdpowiedzUsuń