środa, 28 listopada 2012

Płatki jęczmienne z jabłkiem, orzechami i makiem


 Słodkie, rozgrzewające śniadanie, gdy życie nas nie rozpieszcza, psuje się nam internet, nic nam się nie chce i ogólnie gorycz istnienia. Chyba jutro upiekę coś słodkiego, bo nie wytrzymam.

Na jedną miseczkę :
  • 5 łyżek płatków jęczmiennych
  • Pół dużego jabłka
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 świeże orzechy włoskie
  • Kilka orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki maku mielonego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • Szczypta cynamonu
 Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnuszka dodajemy starte jabłko, płatki, wodę i mak. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut mieszając od czasu do czasu, uważając, żeby się nie przypaliło. W międzyczasie siekamy drobno orzechy. Do gotowych płatków dodajemy cukier, orzechy, siemię lniane i cynamon. Najlepiej smakuje jedzone pod kołdrą w ulubionej piżamie.


4 komentarze: