niedziela, 16 czerwca 2013

Ciasto fasolowo-bananowe, bez mąki i cukru, bezglutenowe


 Proste ciasto mogące być bazą dla wielu deserów albo wcinane osobno. Przepis znalazłam na polskim wegańskim bezglutenowym blogu http://zielonysok.blogspot.com/, który nieznacznie zmodyfikowałam. W ogóle bardzo polecam odwiedzić tego bloga, bo jest cudowny, bezglutenowy i ma piękne zdjęcia!

Na małą keksówkę potrzebujemy:
  • 2 puszki czarnej fasoli
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki syropu z agawy lub łyżeczka ekstraktu ze stewii (lub więcej)
  • 2-3 łyżeczki kakao odtłuszczonego
  • 1/5 szklanki mleka sojowego
Fasolę miksuję z mlekiem sojowym aż nie będzie grudek. Dodaję banana, słodzidło i kakao. Blenduję znowu. Keksówkę smaruję jakimś tłuszczem. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

17 komentarzy:

  1. A teraz tak z ręką na sercu - to jest dobre? Nie czuć za bardzo fasoli? Robiłam już brownies z cukinią, piernik marchewkowy też jest super, ale ta fasola mnie trochę przeraża. Jak obiecasz, że dobre, to zrobię :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak, jesli chcesz do minium zmniejszyc ryzyko ze bedzie ci smakowalo fasola, to uzyj czarnej, no i wazne zeby dobrze zmiksowac. Ja tam jakos specjalnie fasoli nie czulam, ale glownie uzywalam go do bazy deseru, ktory wstawiam dzisiaj, i w deserze smakowal super ;)

      Usuń
  2. Wygląda fajnie tylko nie potrafię sobie wyobrazić smaku i konsystencji tego ciasta, bez mąki sama fasola :P Muszę wypróbować ten przepis :) Ostatnio robiłem ciasteczka zbożowe ale praktycznie bez niczego 2 banany i ziarna oczywiście beż tłuszczu jako że nie muszę sobie niczego odmawiać dałem 2 łyżeczki ksylitolu, były świetne mięciutkie i świetne ale chyba już o tym wspomniałem... :P

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno jest pyszne! ja ostatnio robiłam czekoladowe brownies z czarnej fasoli i powiem wam szczerze,że było to najlepsze wegańskie ciasto,jakie jadłam! fasoli nie czuć ani trochę,a nadaje ona niesamowitą konsystencje,także myślę,że spokojnie mogę ręczyć i za to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja ostatnio robiłam ciasto mocno czekoladowe z fasoli i jest ekstra - choć moje wyszło mniej mokre (wnioskuje po zdjęciu) ale niesamowite! Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hahaha nie ma sprawy :D
    postaram się też więcej myśleć o wegetarianach :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawna widuję przepisy na ciasto z fasoli i jakoś nie mogę się do nich zabrać, chyba się trochę boję :D
    Kiedy wrócisz do bentowego bloga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak będzie czas żeby robić bento >.< poza tym ostatnio jem dosyć monotematycznie, zobaczymy w kazdym razie

      Usuń
  7. Zrobiłam dziś to ciasto i wyszlo beznadziejnie:-( w ogole się nie ścieło w środku, a smak był okropny choć to może wina fasoli. Zastanawia mnie tylko czemu zostało płynne, może potrzeba w nim proszku do pieczenia czy czegoś. Twoje wychodzilo bez problemu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Tego mleka sojowego jest 1/5 szklanki czy 1 i pół? ;)
    Przymierzam się do zrobienia ciasta, wypieki z fasolą są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To samo mnie zastanawia co mercy n - czy mleka jest jedna piąta szklanki, pół szklanki czy 1 i pół szklanki? :-) Może właśnie dlatego komuś tam wyżej wyszło płynne hm..

    OdpowiedzUsuń
  10. czegoś takiego szukałam -tylko mleko muszę zmienić (eh te alergie)

    OdpowiedzUsuń
  11. kurcze, a u mnie smak super, ale płynne jak nic :D w sumie wyszedł taki mus... :) ale dobre, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam. Strata czasu. Jest płynna fasolowa papka...

    OdpowiedzUsuń
  13. W dupe se wsadzcie to ciasto... wali fasola nie dobre... szkoda czasu i pieniedzy...

    OdpowiedzUsuń