sobota, 28 stycznia 2012

"Enchilada" z fasolą, kukurydzą i pieczarkami


To nie jest prawdziwa enchilada, dlatego danie musiałam wziąć w cudzysłów. Ale taka prawdziwa, klasyczna, na 100% się tu kiedyś znajdzie. Te tutaj placki są banalne, a nadzienie co najmniej niefantazyjne, ale są dobre, proste i szybkie, i w ogóle nic tylko jeść.

Składniki ( na ok. 5 placków )

Najpierw nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Nadzienie :
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Ok 200-300gram pieczarek
  • Puszka pomidorów w zalewie
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Ok. pół opakowania przyprawy meksykańskiej
  • Odrobina chilli w proszku
  • Trochę ostrej papryki, bazylii, sól, pieprz ( ale uwaga, żeby nie było zbyt ostro )
  • Olej
Sos : Tutaj niestety będzie opisowo, bo sos robiłam na oko. Ok 50-100 ml przecieru pomidorowego mieszamy z koncentratem pomidorowym, mieszamy i dolewamy ok 1/4 szklanki wody, aby sos rozrzedzić. Doprowadzamy nasz sos pomidorowy do wrzenia, gotujemy tak długo, aby zgęstniał ( ok 10 minut ). Doprawiamy go pieprzem, solą i suszoną natką pietruszki. Mi się przesypało z torebki trochę więcej pieprzu, niż trzeba było, więc sos był bardzo pikantny, więc jeśli nie jesteście takimi fujarami jak ja, możecie dla ostrości dodać po prostu papryki w proszku lub chilli, albo zaufać mi i uzyskać ostrość sosu dzięki pieprzowi :>
Nadzienie : Pieczarki kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i smażymy aż zmiękną. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, gotujemy trochę, żeby zgęstniało i włączamy resztę warzyw. Kontynuujemy gotowanie przez ok. 5-10 minut, żeby nadzienie było mało wodniste. Przyprawiamy czosnkiem i resztą przypraw. Staramy się nie przesadzić z ostrą papryką i chilli, bo główne skrzypce gra przyprawa meksykańska. I cóż, zawijamy nadzienie w tortille, tak żeby zrobić zamkniętego wrapa ( naprawdę nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć ) i wstawiamy je do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut. Wyjmujemy, polewamy gorącym sosem i jemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz