środa, 25 stycznia 2012

Makaron z marchewką, brokułem i porem



Kolor tekstuUwielbiam dosłownie wszystko, co jest doprawione sosem sojowym, jeszcze tylko nie jadłam go z czymś słodkim, ale to się na pewno zmieni! Gdyby tak, na przykład namoczyć w nim banana i go usmażyć? Pewnie już ktoś to zrobił, ale to nieważne. W międzyczasie, zanim spróbujemy z bananem, kolejne danie zainspirowane kuchnią azjatycką, proste i magiczne, żałuję, że nie zrobiłam lepszego zdjęcia.

Składniki :

  • Paczka makaronu spaghetti
  • Nieduży brokuł
  • Starta marchewka
  • Połowa pora
  • Kilka liści kapusty pekińskiej
  • Sos sojowy
  • Olej sezamowy
  • Oliwa do smażenia
  • pieprz, imbir ( odrobinę ), ulubione przyprawy ziołowe ( bo nie pamiętam już jakie dałam)
Makaron gotujemy al'dente, warzywa kroimy na drobno. Najpierw wrzucamy na patelnię brokuła, gdy już zmięknie dodajemy pora, kapustę i marchewkę. Smażymy trochę, aż warzywa dojdą, wyłączamy ogień, doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Odsączony makaron wkładamy do dużej miski, wrzucamy usmażone warzywa, mieszamy, a następnie doprawiamy pieprzem, imbirem i suszonymi ziołami, jeszcze raz mieszamy i podajemy.

3 komentarze:

  1. Sos sojowy na słodko? Nic prostszego - Mitarashi Dango :D
    http://youtu.be/lmnJLBA98_o

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest EKSTRA, dango musi pojawić na moim talerzu.
    "Enjoy your dango time" :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś tak czułam, że Ci się spodoba :D

    OdpowiedzUsuń