piątek, 11 stycznia 2013

Owsianka a'la jajecznica


Dzisiaj bardzo szybki patent na śniadanie,  który w sumie jest wynikiem kulinarnego eksperymentu :) Zmieszanie płatków owsianych z otrębami z dodatkiem smażonych warzyw i soli utworzyło właśnie bardzo niespodziewaną, jajeczną trochę kombinację :)
Być może moje kubki smakowe zapomniały już dawno jak smakują jajka i mieszają mi w głowie, ale tak czy siak wydaje mi się że to fajna i inna propozycja na śniadanie.

Na miseczkę/talerzyk :
  • 3-4 łyżki zarodków pszennych/otrębów
  • szklanka wody
  • 5 łyżek płatków owsianych zwykłych
  •  pomidor sztuk jedna
  • kawałek cebuli
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól i pieprz
  • olej

Płatki i otręby zalewam w małym garnuszku wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Cebulę siekam drobno, pomidora na małe kawałki, podsmażam aż zmiękną. Siekam pietruszkę lub szczypiorek. Dodaję do gotowych płatków, doprawiam i jem :)

9 komentarzy:

  1. rzeczywiście wygląda jak jajecznica :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i ma "ten" smak, skad to naprawde nie wiem, jakies czary xD

      Usuń
  2. Czasami wydaje mi się, że pozapominałyśmy już jak smakują pewne potrawy ;) Zdarza się, że coś upichcę, próbuję i mówię "O kurcze!! To smakuje zupełnie jak.. (jajecznica, sos serowy itp)" a mój facet, który jest wegetarianinem próbuje i mówi "Nieeee, to w ogóle nie smakuje jak jajecznica. Zapomniałaś po prostu jak ona smakuje". Zabawne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, jaki oryginalny przepis!

    http://emptytaste.blogspot.com <- zapraszam! ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. No i wiem co jutro zjem:)
    Dawno tu nie zaglądałam, właśnie nadrabiam zaległości. Przyznaję, że ten blog to kopalnia skarbów, gratuluję i dziękuję!

    OdpowiedzUsuń