poniedziałek, 14 stycznia 2013

Atak razowych muffinów : bardzo jabłkowe i mocno czekoladowe


 Mój kolega miał w sobotę urodziny i upiekłam mu taki prezent ;)
 Na pytanie które lepsze odpowiedział, że to zależy od humoru, i raz masz ochotę na czekoladę, aż raz ochotę na owoce. Procedura przy obydwóch z nich jest prosta. Najpierw mieszamy suche składniki, a potem dodajemy mokre, i mieszamy łyżką do wymieszania składników, ale raczej krótko. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut, i sprawdzamy wykałaczką albo patyczkiem czy się upiekły. Tuż po ostygnięciu są bardzo miękkie, dlatego polecam poczekać kilka godzin, albo najlepiej piec tuż przed snem i pałaszować następnego dnia :)


Jabłkowe
  • 2 szklanki mąki razowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,75 szklanki cukru
  • 2 nieduże jabłka, jedno starte na dużych oczkach a drugie posiekane
  • 1 torebka cukru waniliowego ("mała porcja")
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu winnego 

Czekoladowe :
  • 2 szklanki mąki razowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 banan rozgnieciony widelcem
  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekanej
  • 1 szklanka czekoladowego mleka sojowego
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Paczka polewy o smaku gorzkiej czekolady albo czekolada + wiórki

8 komentarzy:

  1. dzisiaj wybrałabym jabłkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym czekoladową poprosiła ;) albo od razu dwie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajowe! Pobawisz się z LB? Nominowałam Cię...Zapraszam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bosko i na pewno tak smakują! :DD

    OdpowiedzUsuń
  5. a co zrobić, żeby muffiny (nie tylko z tego przepisu, tylko w ogóle) chętniej odłaziły od papierków? masz jakiś pomysł? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo ._.
      Może posmarowanie lekko olejem/oliwą środka foremki dałoby radę?

      Usuń