piątek, 27 stycznia 2012

Kuskus po turecku

Kuskus pasuje do wszystkiego, a w wydaniu sałatkowym jest ekstra, pierwszego dnia jedliśmy je z kotletami sojowymi, a drugiego kotlecikami tofu. Sałatka byłaby jeszcze lepsza, gdybym nie zapomniała o dodaniu oliwy przed włożeniem do lodówki... Tak, wszystko zrobiłam według przepisu, a zapomniałam o najważniejszej rzeczy. Ale tuż przed podaniem wlałam oliwę, wymieszałam i było przepysznie. Przepis pochodzi stąd.

Składniki : ( na ok. 4 porcje )

  • 150 gram kuskusu
  • 2 pomidory
  • Połowa ogórka
  • Pół papryki
  • Pół cebuli średniej wielkości
  • Duży ząbek czosnku
  • Sok i otarta skórka z 3 cytryn
  • 80 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
Kuskus zalewamy wrzątkiem, czekamy ok 5 minut aż kaszka wchłonie płyn. Kroimy drobno wszystkie warzywa, mieszamy z kuskusem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sok i otartą skórkę z cytryny, OLIWĘ oraz sól i pieprz. Ponownie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz