Przepis pochodzi z książki "Naturalna kuchnia wegetariańska, część druga". I część pierwszą i drugą bardzo polecam, bo mają mnóstwo świetnych, niedrogich i zdrowych przepisów, chociaż czasami trzeba je mocniej doprawić, tak jak w przypadku tej fasolki. Myślę, że do tego dania pasowałyby jakieś kotlety, ja nie miałam niestety czasu zrobić. Fajny, niezbyt czasochłonny przepis, musi mieć jednak ciekawą oprawę, ryż jaśminowy nią nie był.
Składniki :
- 3 pokrojone cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 3 szklanki świeżej lub mrożonej fasolki
- 4 pokrojone pomidory
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- Sól i pieprz
Cebule dusimy z olejem i wodą, jak zmiękną, dodajemy świeżą lub mrożoną fasolkę i gotujemy pod przykryciem aż fasolka dojdzie. Po kilkunastu minutach gotowania dodajemy pomidory i sok z cytryny, gotujemy kolejne 7 minut i doprawiamy.
Będą tu pasować pieczone ziemniaki : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz