niedziela, 19 lutego 2012

Sałatka z kiełkami, tofu, oliwkami i suszonymi pomidorami

W tej sałatce jest dużo więcej i jest to jedna z lepszych sałatek jakie ostatnio jadłam, ale przejdźmy do rzeczy. I tutaj tofu-feta jest doskonała! Trzymałam ją w zalewie z wody i soli tylko 2 godziny, i to jest to! Żeby zrobić taką sałatkę potrzebujemy :
  • Pół główki sałaty lodowej
  • Pół zielonego ogórka
  • Pół opakowania kiełków ( tutaj kiełki lucerny )
  • Kilkanaście czarnych oliwek
  • Tofu feta ( całe opakowanie marynowane w solance ok 2 godzin )
  • 2 suszone pomidory z zalewy na każdą porcję sałatki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Warzywa kroimy, kiełki płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy wszystko do salaterki, dodajemy tofu fetę, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy oliwę i ocet, mieszamy jeszcze raz, sałatkę wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki, i podajemy z ulubionymi grzankami.

Kiełkuj kiełka!Organizator: vegan_monkey

1 komentarz:

  1. Mi ostatnio bardzo posmakowały suszone pomidory, zamierzam częściej z nich korzystać :).
    Lubię takie lekkie a zarazem sycące sałatki, fajne są szczególnie do zabrania na uczelnię :)

    Pozdrawiam, Karolina 'Cottie'

    OdpowiedzUsuń