W tej sałatce jest dużo więcej i jest to jedna z lepszych sałatek jakie ostatnio jadłam, ale przejdźmy do rzeczy. I tutaj tofu-feta jest doskonała! Trzymałam ją w zalewie z wody i soli tylko 2 godziny, i to jest to! Żeby zrobić taką sałatkę potrzebujemy :
- Pół główki sałaty lodowej
- Pół zielonego ogórka
- Pół opakowania kiełków ( tutaj kiełki lucerny )
- Kilkanaście czarnych oliwek
- Tofu feta ( całe opakowanie marynowane w solance ok 2 godzin )
- 2 suszone pomidory z zalewy na każdą porcję sałatki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
Warzywa kroimy, kiełki płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy wszystko do salaterki, dodajemy tofu fetę, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy oliwę i ocet, mieszamy jeszcze raz, sałatkę wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki, i podajemy z ulubionymi grzankami.
Mi ostatnio bardzo posmakowały suszone pomidory, zamierzam częściej z nich korzystać :).
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie a zarazem sycące sałatki, fajne są szczególnie do zabrania na uczelnię :)
Pozdrawiam, Karolina 'Cottie'