Wegański twaróg który nie smakuje soją i jest błyskawiczny w przygotowaniu? Oto on! Jego sekret tkwi w zsiadłym mleku sojowym które nie tylko samo w sobie jest dobre, ale robi cuda w różnych potrawach, na przykład daje fajną puszystość plackom. Dzięki Kikimora!
Na jedną porcję potrzebujemy:
- Kostka delikatnego w smaku tofu ( ja użyłam naturalnego Sun Food)
- 3-4 łyżki zsiadłego mleka ( na przykład sojowego, zsiadłe mleko zrobisz zostawiając na 1 albo dwa dni mleko bez przykrycia w jakimś np kubku)
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki soku z cytryny
Na fajne śniadanie przygotuj również:
- 4-5 rzodkiewek
- Pół ogórka gruntowego
- Sczypiorek
- Sól i pieprz
- Opcjonalnie jakaś skrobia, na przykład w postaci kromki chleba
Mój własny twarożek zjadłam z razową grzanką i świeżymi pomidorami, a dzięki temu, że twarożek był wegański, to pyszne połączenie nie wpłynie negatywnie na moje stawy i nie będę miała artretyzmu. Smacznego, hogwh.
Robię podobny, ale rozgniatam tofu ze zwykłym mlekiem sojowym i zakwaszam sokiem z cytryny, jest BOSKI ♥
OdpowiedzUsuńA, i proszę bardzo ;)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńCo do żarcia. I nie ma tego posmaku soi? A używasz jakiego tofu?
Naturalne Solda Food. Jak dasz sporo soku z cytryny i posolisz, to nie czuć :)
Usuńa ja robie z migdalow i dodaje czosnek, zero posmaku i genialna konsystencja
OdpowiedzUsuńNo z migdalow serki tez sa dobre, fakt, ale to juz nie to samo ;)
Usuńparafrazujac hej bialonoga wylize ci twaroga xD
OdpowiedzUsuńWow! What a wonder post this is. One of the best posts I've ever read in my whole life! Just amazing, simply the best.
OdpowiedzUsuń