czwartek, 8 sierpnia 2013

Pancakes bezglutenowe


Pojawiły się jakiś czas temu na fb i wzbudziły duże zainteresowanie. No i w końcu są!
Pancakes mogłabym jeść kilogramami, a te w wersji bezglutenowej chociaż nie smakują dokładnie jak te na białej mące, są równie pyszne jak te na białej mące. Sami się przekonajcie!

Na jedną porcję:
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej+ łyżeczka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 0,5 szklanki zsiadłego mleka sojowego (zostaw mleko sojowe dzień wcześniej na noc w szklance, nie przykrywaj)
  • 1 łyżeczka oleju

Mieszam dokładnie wszystkie suche składniki. Dodaję mokre i mieszam do konsystencji śmietany. Rozgrzewam mocno patelnię, i na MAŁYM ogniu smażę penkejki bez tłuszczu. Wielkość dowolna, te ze zdjęć były naprawdę małe, usmażone z jednej porcji ciasta.


Najlepsze z bananami i czekoladą!

8 komentarzy:

  1. Muszę spróbować się w końcu trochę "odglutenować", może zacznę od tych pancakes'ów, bo wyglądają baaaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mam kupić zwykłe mleko sojowe w kartonie ? I ono się zsiądzie ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba tylko uważać - zwykły proszek do pieczenia zwykle zawiera gluten. Zamiast tego, można dodać troszkę sody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo wystarczy kupić bezglutenowy proszek do pieczenia, gdyż taki także istnieje.

      Usuń
    2. Soda tez zawiera a proszki bezglutenowe sa latwo dostępne

      Usuń
  4. a czy zamiast zsiadlego mleka sojowego mozna zastosowac np maslanke?

    OdpowiedzUsuń