sobota, 13 kwietnia 2013

Surówka z selera z marchewką, jabłkiem i słonecznikiem

 Na 4 porcje:
  • 2 szklanki  startego selera
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • Nieduży kawałek cebuli
  • 1 łyżka oliwy + odrobina soli
  • 3-4 łyżki słonecznika
Jabłko i marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulkę siekam drobno. Jeśli mam ochotę, to słonecznik podprażam na patelni. Wszystko mieszam wraz z oliwą i solą (naprawdę nie trzeba dużo), i wstawiam na 15 minut do lodówki. Lekka, słodko-wytrawna zielenina do obiadu. Jak nie mam ochoty na gotowane, to zjadam połówkę takiej miski na obiad ;)

4 komentarze:

  1. potrzebuję dużo witamin bom chora, więc się piszę na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj robiłam bardzo podobną, tylko bez pietruszki i seler był ze słoika, taki jeszcze z ananasem. A do tego dwie łyżeczki tartego chrzanu i trochę soku z cytryny - mniam. W ogóle bardzo pasuje mi chrzan do surówek z marchewki, polecam. :)
    BTW - co z drugim blogiem, nie bawisz się już w komponowanie bento?

    OdpowiedzUsuń