środa, 26 września 2012

Zielony ser wege

Zielony ser na dzisiejsze śniadanie! Przepis pochodzi z "Naturalnej kuchni wegetariańskiej, a ja go troszkę przerobiłam. Fajne urozmaicenie posiłków, chociaż trochę zakleja jak zje się go za dużo ( może kroiłam za grube plastry ), ale za to bardzo prosty w wykonaniu ;) Kiedyś spróbuję z nim zrobić jakieś koreczki lub podobne cudo przystawkowe. Jeszcze raz przepraszam za jakość zdjęć, chyba muszę się na razie do tego przyzwyczaić. Jeszcze wrzucę kiedyś oryginalną wersję, dobra jest ;]

Składniki ( trochę chaotycznie, bo jest już północ ;]  )

- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 lyzki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1,5 szklanki ugotowanego brokuła
- 1,5 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku


Miksujemy wszystkie składniki, przekładamy do garnka i mieszając zagotowujemy. Wlewamy do niewielkiej, w miarę wysokiej foremki wysmarowanej tłuszczem ( u mnie pudełko śniadaniowe no i zapomniałam o oleju tym razem, lepiej się kroi :> ) i odstawiamy do zastygnięcia, a potem do lodówki aby zastygł. Kroimy i podajemy :)

9 komentarzy:

  1. Napisz potem, czy smakował jak ser, bo jestem ciekawa :) Ostatnio sama zajmowałam się serowarstwem xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Troche jak serek topiony ;) Dobre, ale w sumie ser to slabo zastepuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. O, fajne to :D Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Własnorobny zielony ser : ) Szał ! Chcę taki ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser jest przepyszny :) Uwielbiam brokuła i ten pomysł od razu wypróbowałam. Zeby było zdrowiej mąkę ziemniaczaną zastąpiłam zmieloną kaszą jaglaną. Jutro robie "biały" ser, czyli wersję z kalafiora. Pozdrawiam autorkę.

    OdpowiedzUsuń