wtorek, 5 czerwca 2012

Słoneczne świderki


Improwizowany na niedzielę, przepyszny makaron do zapychania się, nie trzeba pisać więcej ;) A "słoneczny", bo tak radośnie wygląda, i lepiej brzmi niż świderki z brokułem, tofu, blablabla. Jedyne co mnie martwi, to to, że za dużo używam "mięsnych" przypraw, bo nie chce mi się wcześniej marynować tofu.

Składniki na 3 duże porcje lub 4 średnie :
  • Pół paczki makaronu świderki
  • 1 brokuł
  • Kostka tofu 180g
  • Pół puszki kukurydzy
  • Kilka łyżek uprażonego słonecznika
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Bazylia, oregano, przyprawa do pieczonego kurczaka, sól, pieprz, oliwa

 Przepis jest banalny. Gotujemy makaron al dente, a w między czasie rozdrabniamy brokuła na różyczki i smażymy z czosnkiem do miękkości. Pokrojone w drobną kostkę tofu obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy na złoto. Do usmażonego już brokuła dodajemy kukurydzę i resztę przypraw ( oprócz tej do kurczaka ) oraz słonecznik. Jeśli warzywa wydają się wam za suche, można dodać trochę oliwy. Na każdą porcję ugotowanego makaronu wykładamy warzywa i posypujemy kostkami tofu. Albo wszystko mieszamy w misce, też będzie dobre ;)



3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Mnie zawsze brakuje pomysłów na ciekawe wykorzystanie tofu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawde? Tofu to idealny zamiennik doslownie wszystkiego, serio ;) Zrobisz ciasto, kotleta, slodki twarozek albo sos, polecam poprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy myślę o paście z brokułami zawsze widzą sos kremowy, ale w tym przypadku tofu wygrywa z sosem :)

    OdpowiedzUsuń