wtorek, 20 sierpnia 2013

Chrupiące frytki z cukinii


Bardzo smaczna i dużo zdrowsza alternatywa dla zwykłych frytek. No i jak niecodzienna! Skoro sezon na cukinię w pełni, to bardzo polecam zrobić sobie takie "frytki". Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z mojego ulubionego bloga Chocolate Covered Katie. Z podanej porcji składników wyjdzie cały talerz, idealne na jakąś posiadówę z piwem, serialem czy czym chcecie, ale możecie też sami wsunąć wszystko, bo jak wszyscy wiemy, cukinia do tłuszczoróbnych rzeczy nie należy!


Chrupiące frytki z cukini:
  • 1 duża cukinia lub 2-3 mniejsze
  • 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 2-3 kromki razowego chleba
Nagrzej piekarnik do 200 stopni, natłuść lekko kratkę do pieczenia. Podsusz chleb na patelni, zostaw do ostygnięcia i zblenduj. W trzech miseczkach osobno umieść mąkę wymieszaną z przyprawami, mleko i kawałki chleba. Obraną cukinię pokrój na frytki. Maczaj frytki najpierw w mące, potem w mleku, a na koniec w kawałkach chleba. Piecz 20 minut, aż będą chrupiące i zrumienione.


Podaj koniecznie z ulubionymi sosami, świetnie komponują się z sosem barbecue i czosnkowym, na przykład z sosem czosnkowym ze słonecznika.
:)

6 komentarzy:

  1. Super pomysł na cukinię :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię robić takie na imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może szczególnie "frytkowe" to one nie są, ale dla mnie tym lepiej- bo ja nie znoszę tradycyjnych frytek. Są jak bezsmakowa gąbka nasiąknięta olejem. Taka opiekana w kołderkach cukinia jest z pewnością o 200% lepsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie frytkowe nie są, ale i tak wlasnie dobre :) Tzn ja frytki lubie, w ogole przede strasznie lubie fastfoody >.<

      Usuń
  4. This is a good post. This post give truly quality information.I’m definitely going to look into it.Really very useful tips are provided here.thank you so much.Keep up the good works......

    OdpowiedzUsuń