Pojawiły się jakiś czas temu na fb i wzbudziły duże zainteresowanie. No i w końcu są!
Pancakes mogłabym jeść kilogramami, a te w wersji bezglutenowej chociaż nie smakują dokładnie jak te na białej mące, są równie pyszne jak te na białej mące. Sami się przekonajcie!
Na jedną porcję:
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej+ łyżeczka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- 2 łyżki syropu z agawy
- 0,5 szklanki zsiadłego mleka sojowego (zostaw mleko sojowe dzień wcześniej na noc w szklance, nie przykrywaj)
- 1 łyżeczka oleju
Mieszam dokładnie wszystkie suche składniki. Dodaję mokre i mieszam do konsystencji śmietany. Rozgrzewam mocno patelnię, i na MAŁYM ogniu smażę penkejki bez tłuszczu. Wielkość dowolna, te ze zdjęć były naprawdę małe, usmażone z jednej porcji ciasta.
Najlepsze z bananami i czekoladą!
Muszę spróbować się w końcu trochę "odglutenować", może zacznę od tych pancakes'ów, bo wyglądają baaaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCzy mam kupić zwykłe mleko sojowe w kartonie ? I ono się zsiądzie ?
OdpowiedzUsuńBiedronkowe zsiada sie bez problemu :)
UsuńTrzeba tylko uważać - zwykły proszek do pieczenia zwykle zawiera gluten. Zamiast tego, można dodać troszkę sody.
OdpowiedzUsuńAlbo wystarczy kupić bezglutenowy proszek do pieczenia, gdyż taki także istnieje.
UsuńSoda tez zawiera a proszki bezglutenowe sa latwo dostępne
Usuńa czy zamiast zsiadlego mleka sojowego mozna zastosowac np maslanke?
OdpowiedzUsuń