wtorek, 26 czerwca 2012

Guacamole i salsa fresca



Uwielbiam nachos! Uwielbiam awokado, salsy, pomidory i ostre smaki! A połączenie tych wszystkich składników daje efekt bombowy :))  Cały zestaw zrobiłam na film "Życie Carlita" i miałam nadzieję oczarować mojego chłopaka nowym wcieleniem nachos również przez niego uwielbianych, ale skończyło się na tym, że wszystko zjadłam sama, bo : "TO NIE DLA MNIE".
No cóż, do niektórych smaków trzeba dorosnąć ;)
W każdym bądź razie te salsy są super, ostre, orzeźwiające, guacamole treściwe, plus sos "serowy" z poprzedniego postu który od biedy możemy nazwać dipem queso ;)
Nachos na obrazku to mocno podprażone na patelni kawałki tortilli, dobre są też do sals "zwykłe" nachos ze sklepu, ale solone lub naturalne. Salsy można używać do praktycznie wszystkiego, ja, jak mi się już skończyły nachos, robiłam sobie z nimi przeróżne kanapki :) 
Tak poza tym, to mój 50, jubileuszowy post, a mój blog właśnie zaliczył 6000 wyświetleń, to niesamowite! Cieszę się, że lubicie tutaj zaglądać :)


Guacamole
Składniki:
  • Dojrzałe awokado
  • 4-5 krążków jalapeno ze słoika
  • 1 duży pomidor
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Odrobina pieprzu
  • Duża szczypta mielonej kolendry
Awokado rozgniatamy widelcem, jalapeno, natkę i cebulę siekamy jak najdrobniej. Pomidora kroimy w małe ( ale bez przesady ) kawałki. Rozgniatamy ząbek czosnku, łączymy wszystkie składniki, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Jak chcemy możemy posolić, ale niekoniecznie, a jeśli już to przed podaniem, bo guacamole od soli ciemnieje. Ja nie dawałam i było świetnie.


Salsa fresca
Składniki:
  • 3 nieduże pomidory
  • 3/4 papryczki piri piri ze słoika ( jeśli bardzo ostra, jeśli nie to trochę więcej )
  • 1/2 małej cebuli
  • natka pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Duża szczypta mielonej kolendry
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Papryczkę kroimy drobniutko, podobnie cebulę i natkę. Siekamy pomidory w niedużą kostkę, mieszamy z resztą składników i solą.



Jeśli macie pod ręką albo wolicie świeże ostre papryczki to użyjcie ich jak najbardziej, najlepsze będą zielone. Na taką ilość sals potrzeba naprawdę dużo nachos, na zdjęciu jest ilość zrobiona z 3 dużych tortilli. Polecam zaszaleć i upiec wielką michę :) 

3 komentarze: