środa, 8 lutego 2012

Placuszki z kaszą manną



Te racuszki-placuszki są świetne na śniadanie. Można do nich dodać różne owoce np jabłka, banany, gruszki, wiórki kokosowe, listki mięty czy rodzynki, ale bez dodatków też są przepyszne.
Przepis znalazłam w książce "Kuchnie malowane sercem" i lekko go zmodyfikowałam, to jest kwaśne mleko zastąpiłam po prostu sojowym. Najlepsze na ciepło!
Składniki na dwie osoby :
  • Szklanka mąki
  • 1/4 szklanki kaszy manny
  • 1/4 łyżki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • mleko sojowe
  • ew. dodatki drobno pokrojone w plasterki owoce, rodzynki, wiórki kokosowe, mięta, aromaty do ciast, itd
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce i dodajemy tyle mleka sojowego, aby powstało nam ciasto o konsystencji gęstego budyniu, a na koniec ciasto łączymy z dodatkami. Na rozgrzany olej kładziemy ciasto łyżką, formujemy placuszki ( dobra jest do tego patelnia do jajek sadzonych :) ) i smażymy z dwóch stron. Jemy ciepłe na przykład z cukrem pudrem, dżemem lub czymkolwiek na co mamy ochotę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz