środa, 15 lutego 2012

Naleśniki z soczewicą i szpinakiem

Pierwsze wegańskie naleśniki jakie mi się udały i jest to jedyny przepis z którego moim zdaniem warto korzystać! Nie ma pomiędzy nimi żadnej różnicy w porównaniu z tymi tradycyjnymi. Nadziane szpinakiem z czerwoną soczewicą i podane z surówką z kapusty i marchewki od vegejustyny. Taki farsz nadaje się również na kanapki, jeśli coś zostanie :>
Przepis na naleśniki pochodzi z Puszki.

Naleśniki ( ok 6 naleśników ) :
  • 2 szklanki mleka sojowego (może być z proszku)
  • 2x 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • olej do smażenia
Składniki na ciasto mieszamy, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochelką porcje ciasta, smażymy z dwóch stron.
Farsz :
  • Szklanka czerwonej soczewicy
  • Tafla mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka oliwy
  • Łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • Sól, pieprz
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie rozmrażamy na głębokiej patelni szpinak z odrobiną wody. Dodajemy do szpinaku ugotowaną soczewicę, trochę wody i smażymy ok 5-10 minut. Na koniec doprawiamy, zawijamy farsz w naleśniki, możemy je podsmażyć lub podgrzać w nagrzanym piekarniku, wszystko jedno :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz