czwartek, 21 czerwca 2012

Chlebki pita z hummusem i wiosenną sałatką

Pierwszy hummus, pierwsza pita z hummusem, niestety bez pierwszego własnoręcznie upieczonego chlebka, chociaż spędziłam prawie dwie godziny w kuchni na robieniu ich, po prostu nie wyrosły i były w środku surowe :(
Będę wdzięczna jak ktoś mi poda sprawdzony przepis na chlebek pita
Warto było jednak pomęczyć się przy hummusie, bo chociaż mnóstwo przy nim miksowania, to naprawdę było warto, chociaż zapomniałam dać czosnku i pierwsza partia chlebków była z oszukanym hummusem, nieważne, i tak było pysznie! Sałatka może i mało grecka, ale pasuje do hummusu, chrupko-miękką konsystencją. Naszym chlebkom w tym wydaniu dobrze robi majonez fasolowy.

Hummus
 Składniki na duży słoik:
  • Szklanka suchej ciecierzycy
  • Pół szklanki oliwy
  • 2-3 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Dużo posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Woda 


Ciecierzycę moczymy na noc. Gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości. Przekładamy do blendera, dodajemy wszystkie składniki i 1/3 szklanki wody, i wszystko miksujemy na gładko, ewentualnie dolewając trochę wody, jeśli pasta będzie za gęsta. Prawda, że proste? ;)

Sałatka z awokado i warzyw wiosennych
Składniki na 8 pit :
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • Garść świeżej bazylii
  • 1 szklanka startej kapusty, na dużych oczkach
  • Kilka rzodkiewek
  • 0,5 do 1 szklanki pokrojonej w krążki części pora
  • 10 lub więcej zielonych oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • Sól i szczypta cukru
  • 0,5 łyżki wody

 Awokado kroimy na małe kawałki, paprykę w paski, siekamy bazylię  i rzodkiewki w półplasterki, a oliwki w krążki. Mieszamy z resztą warzyw. Olej, ocet, wodę, sól i cukier energicznie ucieramy, polewamy powstałym sosem warzywa i odstawiamy na 15-30 minut.

 Sposób przygotowania chlebka : do podgrzanej pity wkładamy sałatę, smarujemy środek hummusem, wkładamy sałatkę i polewamy majonezem roślinnym, w moim przypadku majonezem fasolowym stąd.

6 komentarzy:

  1. Jak Ty żyłaś bez hummusu? :O

    Chlebków też nie umiem robić, a surowe wypieki to moja specjalność.
    Dobry ten majonez fasolowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nie wiem, a prawie ćwierćwiecze na karku ;D
    Majonez bardzo dobry, najlepszy chyba jaki próbowałam :)
    W sałatkach, kanapkach na gorąco i jako baza sosu jest baardzo podobny do tego majonezu tradycyjnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mi smaku narobiłaś na hummus! Teraz będzie za mną się ciągnął aż nie zrobię :P

    OdpowiedzUsuń
  4. http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/06/pitta.html

    najlepiej piec na kamieniu, są pyszne! Zresztą, Tatter chyba nie trzeba nikomu reklamować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie :) A pity zdecydowanie polecam te: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/06/chlebki-pita.html Robiłam już kilkakrotnie i zawsze wychodziły świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeryy.... dopiero z kuchni wyszłam,a już mnie znowu tam pcha, przez Twój hummus ;P

    OdpowiedzUsuń