Będę wdzięczna jak ktoś mi poda sprawdzony przepis na chlebek pita
Warto było jednak pomęczyć się przy hummusie, bo chociaż mnóstwo przy nim miksowania, to naprawdę było warto, chociaż zapomniałam dać czosnku i pierwsza partia chlebków była z oszukanym hummusem, nieważne, i tak było pysznie! Sałatka może i mało grecka, ale pasuje do hummusu, chrupko-miękką konsystencją. Naszym chlebkom w tym wydaniu dobrze robi majonez fasolowy.
Hummus
Składniki na duży słoik:
- Szklanka suchej ciecierzycy
- Pół szklanki oliwy
- 2-3 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- Dużo posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz
- Woda
Sałatka z awokado i warzyw wiosennych
Składniki na 8 pit :
- 1 awokado
- 1 czerwona papryka
- Garść świeżej bazylii
- 1 szklanka startej kapusty, na dużych oczkach
- Kilka rzodkiewek
- 0,5 do 1 szklanki pokrojonej w krążki części pora
- 10 lub więcej zielonych oliwek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- Sól i szczypta cukru
- 0,5 łyżki wody
Awokado kroimy na małe kawałki, paprykę w paski, siekamy bazylię i rzodkiewki w półplasterki, a oliwki w krążki. Mieszamy z resztą warzyw. Olej, ocet, wodę, sól i cukier energicznie ucieramy, polewamy powstałym sosem warzywa i odstawiamy na 15-30 minut.
Sposób przygotowania chlebka : do podgrzanej pity wkładamy sałatę, smarujemy środek hummusem, wkładamy sałatkę i polewamy majonezem roślinnym, w moim przypadku majonezem fasolowym stąd.
Jak Ty żyłaś bez hummusu? :O
OdpowiedzUsuńChlebków też nie umiem robić, a surowe wypieki to moja specjalność.
Dobry ten majonez fasolowy?
Sama nie wiem, a prawie ćwierćwiecze na karku ;D
OdpowiedzUsuńMajonez bardzo dobry, najlepszy chyba jaki próbowałam :)
W sałatkach, kanapkach na gorąco i jako baza sosu jest baardzo podobny do tego majonezu tradycyjnego.
Ależ mi smaku narobiłaś na hummus! Teraz będzie za mną się ciągnął aż nie zrobię :P
OdpowiedzUsuńhttp://piekarniatatter.blogspot.com/2008/06/pitta.html
OdpowiedzUsuńnajlepiej piec na kamieniu, są pyszne! Zresztą, Tatter chyba nie trzeba nikomu reklamować :)
Wyglądają przepysznie :) A pity zdecydowanie polecam te: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/06/chlebki-pita.html Robiłam już kilkakrotnie i zawsze wychodziły świetnie :)
OdpowiedzUsuńjeryy.... dopiero z kuchni wyszłam,a już mnie znowu tam pcha, przez Twój hummus ;P
OdpowiedzUsuń