Wraz z powrotem do weganizmu na nowo odkrywam owsianki... Wcześniej wystarczyła mi micha twarogu, brak było motywacji, żeby go sobie zrobić z tofu...
Truskawki, jagody i bazylia, szczególnie truskawki i bazylia, to bajeczne połączenie.
Tydzień temu doszłam do wniosku, że nigdy nie jadłam sałatki z surowych brokułów, z gotowanych jak najbardziej, do tego jajka, majonez, śmietana, szynka i inne krwiożercze hity. Musiałam więc taką sałatkę sobie zrobić, i oto co z tego wyszło, brokuły plus różnorakie resztki z lodówki.
- 1 brokuł ( bez łodyżek )
- ok połowa czerwonej cebuli
- czerwona papryka średnia
- 1 zielone kwaskowate jabłko
- sos sałatkowy włoski kotanyi( nie koniecznie, zamiast tego możecie zrobić swój sos ale koniecznie z octem winnym i ziołami, właściwie to polecam wam ten sosy i inne tej firmy, 100% wege, bez glutaminianu, itp, itd )
Tak wyglądał cały obiad, który tak naprawdę był tłem do sałatki.
Zielona soczewica z oliwą i bazylią, starta marchewka, ziemniaki w mundurkach z tajskim sosem orzechowym z Lidla.
Z tego obiadu zostało strasznie dużo soczewicy, bo ani mi, ani mojemu chłopakowi nie chciało się jej jeść. Sucha soczewica to był błąd, trzeba było coś z tym zrobić! I zrobiłam następnego dnia, EKSTRA nadzienie do tortilli z łodyżkami brokułów :) Strasznie mnie ten przepis ucieszył, bo i łodyżki brokułów, i soczewica zazwyczaj dla mnie są średnio smaczne, ale razem są strzałem w dziesiątkę :)
Nadzienie na ok 6 tortilli :
- 1,5szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- Łodyżki brokułów z 1 średniej sztuki
- Pomidory z puszki odsączone z soku
- 250g pieczarek
- 1 średnia cebula
- Przyprawy : oregano, natka pietruszki, słodka papryka sól, pieprz
- Łyżka kukurydzy na placek
- Liście sałaty
wszystko wygląda mega apetycznie! zrobiłam sie głodna! ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Pyszności u Ciebie - pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDzieki dziewczyny, to miłe :)
OdpowiedzUsuńEy, ja bym nigdy tortilli nie polał sosem z wierzchu - bo jak to potem jeść? Chyba, że ty jesz inaczej. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za te apetyczne fotografie :)
OdpowiedzUsuńJa to polewam sosem i jem potem widelcem :)
Usuń