niedziela, 27 maja 2012

Wiosenny twarożek z tofu

Miał być przepis na makaron, pizza i wegańskie smoothies z całego tygodnia, ale nie będzie, bo mój aparat "zjadł" te zdjęcia :( A właściwie to robiąc nowe nadpisał te stare... A najśmieszniejsze jest to, że te podmienione zdjęcia skopiowałam wcześniej na dysk, a potem niechcący zamieniłam je tymi nowymi... trudno, teraz już nie kliknę "kopiuj i zamień".
A teraz śniadaniowy twarożek z tofu :


Smakuje prawie jak ten prawdziwy z twarogu, gdybym robiła go 100% zgodnie z tym przepisem, być może byłby jeszcze lepszy, ale i tak jest super :)) Jeśli kilka godzin postoi w lodówce i się go odcedzi, to idealnie nadaje się na kanapki, albo do bagietki w formie przekąski. Bardzo, bardzo polecam :)


Składniki :
  • Kostka naturalnego tofu 180g
  • Mleko sojowe
  • Ogórek wężowy średni
  • Szczypiorek
  • Kilka rzodkiewek
  • Sok z cytryny, sól i pieprz
Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy trochę mleka sojowego, ale niedużo, tak żeby powstała nam konsystencja twarożku. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami obranego ogórka i mieszamy z twarożkiem. Siekamy resztę składników, dodajemy do tofu, mieszamy z sokiem z cytryny, nie żałujemy soli i pieprzu. Twarożek KONIECZNIE odkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie cieszymy się smakiem wiosennego twarożku :)
Z tego tygodnia zachowało mi się kilka zdjęć, głównie z koktajlami, bo też uległam wszechobecnie panującej "akcji witaminizacji", tylko trochę trudniej u mnie z ruchem, jestem megaleniwa...To chociaż wypiję sobie każdego ranka szklankę albo dwie jakiegoś smoothie ;) Wydaje mi się, że to działa.


 Warzywa po "chińsku" z kotletami w mące sojowej (fajna mąka do panierowania)

 Genialny smoothie z pomarańczy i gruszki

Kolorowe kanapki na pasztecie sojowym + koktajl z banana i truskawek

Smoothie z garści szpinaku, jabłka i banana + dzisiejsze śniadanie

Taki sobie chiński rosół

Koktajl=jagody+kiwi+woda

1 komentarz: