wtorek, 3 lipca 2012

Ciecierzyca z bakłażanem i cukinią, tzatziki


Taka wariacja na temat południowej kuchni z tzatzikami z tofu od Orico, które smakuje jak te na jogurcie. Daniem głównym naprawdę można się najeść, fajnie się je macza w tzatzikach :)

Ciecierzyca z bakłażanem i cukinią
Składniki na 4 porcje :
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2-3 średnie pomidory
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • Oregano, bazylia, pieprz, trochę soli, dużo posiekanej natki
  • Oliwa do smażenia
  Ciecierzycę moczymy na noc, gotujemy następnego dnia do miękkości z niewielką ilością soli. Bakłażany kroimy w centymetrową kostkę, a cukinię i pomidory w półplasterki. Smażymy bakłażany na oliwie do miękkości, ewentualnie ją uzupełniając jak na patelni będzie za sucho. Dodajemy pomidory i cukinię, smażymy aż pomidory się rozpadną i stracą zapach surowizny ( nie za długo by na patelni nie zrobiła nam się papka ). Wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, mieszamy, dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilkę i przyprawiamy.

Tzatziki 
Składniki : 
  • 1 średni ogórek 
  • 2 ząbki czosnku
  • Posiekany koperek, całkiem sporo
  • 2 opakowania tofu fety Orico
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki gotowej przyprawy tzatziki
  • 0,5 szklanki oliwy + 2 łyżki
  • Pieprz, soli raczej nie trzeba


Wszystko oprócz koperku i. ogórka miksujemy blenderem. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Jeśli po tym czasie nasze tzatziki będzie smakować dziwnie, doprawiamy jeszcze raz po trochu sokiem z cytryny, oliwą, przyprawą do tzatziki i pieprzem. 
Takie tzatziki pasują do wszystkiego ! Genialne jako pasta na kanapki razem z rzodkiewką i ogórkiem. 


Na zdjęciu oprócz ciecierzycy i tzatzików, zwykła sałata z oliwą i cytryną, plus podsmażone ziemniaki z ostrą papryką i solą.

2 komentarze: