Taka wariacja na temat południowej kuchni z tzatzikami z tofu od Orico, które smakuje jak te na jogurcie. Daniem głównym naprawdę można się najeść, fajnie się je macza w tzatzikach :)
Ciecierzyca z bakłażanem i cukinią
Składniki na 4 porcje :
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2-3 średnie pomidory
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- Oregano, bazylia, pieprz, trochę soli, dużo posiekanej natki
- Oliwa do smażenia
Tzatziki
Składniki :
- 1 średni ogórek
- 2 ząbki czosnku
- Posiekany koperek, całkiem sporo
- 2 opakowania tofu fety Orico
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki gotowej przyprawy tzatziki
- 0,5 szklanki oliwy + 2 łyżki
- Pieprz, soli raczej nie trzeba
Wszystko oprócz koperku i. ogórka miksujemy blenderem. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Jeśli po tym czasie nasze tzatziki będzie smakować dziwnie, doprawiamy jeszcze raz po trochu sokiem z cytryny, oliwą, przyprawą do tzatziki i pieprzem.
Takie tzatziki pasują do wszystkiego ! Genialne jako pasta na kanapki razem z rzodkiewką i ogórkiem.
Na zdjęciu oprócz ciecierzycy i tzatzików, zwykła sałata z oliwą i cytryną, plus podsmażone ziemniaki z ostrą papryką i solą.
Świetny dodatek do obiadu, bardzo lubię bakłażana więc chętnie wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuń