środa, 28 marca 2012

Pasta z groszku z oliwkami, najlepsza na świecie

Poza jedzeniem ze słoika, jak już mówiłam, jem kanapki, i chociaż staram się, żeby były bardzo dobre ;) Uwielbiam wszelkie pasty i kremy kanapkowe, więc jak mogłam nie pokochać pasty z zielonego groszku! Z oliwkami, zielonymi z pastą paprykową lub czarnymi to najlepsza pasta na świecie, po prostu nie ma lepszej. Pewnie każdy weganin ją zna a ja się produkuję bez sensu, ale po prostu nie mogło tu jej zabraknąć.

Przepis na pastę:
  • puszka zielonego groszku
  • 2 łyżki oliwy
  • duży ząbek czosnku
  • garść ulubionych oliwek
  • sól, pieprz
Odsączony groszek z puszki po prostu blendujemy ze wszystkimi składnikami oprócz oliwek. Oliwki zaś kroimi drobno, mieszamy z groszkiem i gotowe! Tak niewiele potrzeba do kanapkowego nieba ;) Tutaj podane z kiełkami lucerny, pomidorem i szalotką.

7 komentarzy:

  1. pasta musi być pyszna ;) chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. wierzę, że najlepsza, bo wygląda apetycznie !
    Szana,
    zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna :) Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja ostatnio robiłam, ale na czuja dość mocno i zblendowałam te oliwki też :P za dużo ich wrzuciłam i było za słone.. ale teraz zrobię już dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzieki dziewczyny ;)
    Martyna, oliwek jeszcze nie probowalam blendowac, sprobuje :) Na puszke groszku to mysle ze ok 10 wystarczy

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli chcemy żeby było zdrowo, to dodajemy minimum soli, ale polecam eksperymenty z przyprawami, a to już według uznania, można dodać czosnek niedźwiedzi, bazylie, zioła prowansalskie, a nawet można wrzucić orzecha włoskiego do blendera :P No i ładniej i zdrowiej byłoby z chlebem razowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesz, sredniozdrowa to ona jest z samego zalozenia, bo opiera sie na konserwie ;)
    Ale dzieki za sugestie ;)

    OdpowiedzUsuń