czwartek, 1 listopada 2012

Ciasteczka orzechowo-zbożowe


Wymyśliłam je i upiekłam w niedzielę, miałam okarę ze śmietany słonecznikowej i nie wiedziałam za bardzo co z nią zrobić, więc dlaczego nie ciastka?  :) Fajne na przekąskę do pracy czy szkoły, są bardzo sycące i zapychające, i wystarczą 2-3, żeby się najeść.
 Na 16 ciastek
  • 1 szklanka orzechów ziemnych ( u mnie niestety solone )
  • Pół szklanki mąki razowej
  • Pół szklanki płatków żytnich
  • Pół szklanki słonecznika
  • Pół szklanki sezamu
  • Okara ze śmietany słonecznikowej ( ew. mieszanina mąki i płatków lub zmielone ziarna słonecznika )
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4-5 łyżek miodu sztucznego lub syropu z agawy
  • 1/4 kostki wegańskiej margaryny ( u mnie do kremów )

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Margarynę zagniatamy z mąką, miodem i płatkami na gładką masę. Dodajemy okarę, sezam i siemię lniane, znowu wyrabiamy. Siekamy orzeszki ziemne, ale niezbyt drobno, i dodajemy je do masy razem ze słonecznikiem. Wszystko mieszamy i nie zwracamy uwagi na kłucie ciasteczek ;) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki wielkości pinpongowych piłeczek i spłaszczamy je jak placuszki. Pieczemy 15-20 minut i zostawiamy do ostygnięcia.



8 komentarzy:

  1. zdrowe ciasteczka to najlepsze ciasteczka!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale te ciastka muszą być dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczkowe pyszności. Mniam, mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne:) osobiście uwielbiam tez owsiane z żurawiną
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają tak słonecznie :) aż chce się chrupać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Same w sobie chrupiace nie sa, ale chrupia orzechy :)
    Coz, bylyby jeszcze zdrowsze gdyby nie margaryna ze zwyklego sklepu, no i cos lepszego do slodzenia by sie przydalo ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis i nie ma proszku do pieczenia, czy nie wychodzą za twarde?Ja nie mam smykałki do pieczenia a te ciasteczka wyglądają apetycznie.Samo zdrowie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń