niedziela, 3 czerwca 2012

Lekka sałatka fasolowa z oliwkami i suszonymi pomidorami


Post na tydzień to za mało, szczególnie, że mam zapas zdjęć na kilka dni, ale ciągle odkładam wszystko na później... Wkręciłam się okropnie w "Gotowe na wszystko" ( tak, nigdy tego nie oglądałam ). Rzadko oglądam seriale, mam kilkanaście zapisanych w głowie pozycji które muszę obejrzeć i potrafię ich nie oglądać przez, powiedzmy dwa lata, ale jak już się w coś wkręcę, to oglądam po prostu na okrągło, nie przejmując się zupełnie niczym.
Sałatkę zjadłam parę dni temu parę dni temu na lunch i miała być wrzucona pod inny post, ale myślę, że zasługuje na swój oddzielny mimo swojej prostoty :)  Poza tym nigdy nie brałam udziału w żadnej kulinarnej akcji, a skoro jest okazja ;)

Składniki na jedną porcję :
  • 2-3 liście sałaty
  • 1/3 puszki białej, drobnej fasolki
  • 4-5 oliwek czarnych
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • Oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz, sezam

 Umytą sałatę rwiemy na kawałki, fasolkę płuczemy, pomidory kroimy w paseczki a oliwki w krążki. Sałatkę układamy warstwowo : sałata, fasola, pomidory, oliwki. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą i octem, na koniec posypujemy sezamem. Brzmi banalnie, ale to co najprostsze, jest najlepsze :)

W ciągu tygodnia takie rzeczy między innymi spłodziłam w kuchni :


Bardzo urocze, ale niezbyt smaczne tartaletki

Krem budyniowy z płatkami owsianymi i sezamem, shake gruszkowo-truskawkowy i tost z dżemem z czarnej porzeczki plus babeczka, nie taka najgorsza na następny dzień. Było słodko ;)

Spaghetti z domowym pesto bazyliowym

 Seler smażony w mące sojowej z kaszą gryczaną z cebulą z wiosenną sałatką z pora, kukurydzy, sałaty i rzodkiewki

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz